Trouwringen laten maken

05 mei 2021 - Reageren

De afgelopen tijd heb ik een aantal hele mooie trouwringen mogen maken! Het is altijd ontzettend leuk en bijzonder om te mogen doen. Dat gaf mij het idee wat meer te vertellen over het proces. Hoe gaat het in zijn werk?

Wat kan ik voor jullie betekenen?

Jullie gaan trouwen en hebben mij gevonden om jullie trouwringen te maken. Super leuk! Weten jullie al precies hoe ze eruit moeten zien, of zijn jullie nog volledig blanco? Trouwringen maken is volledig maatwerk. Dat begint al bij het ontwerpproces, ik probeer zo goed mogelijk te zien wat jullie nodig hebben en pas het proces daar op aan. Een aantal voorbeelden.

Jullie weten het al precies.

In dit geval is het ontwerpproces kort. Ik stel vooral veel vragen zodat ik zeker weet wat jullie willen. Vaak is er een afbeelding die jullie hebben gevonden van mijn website/instagram/facebook/pinterest waarop ik al goed kan zien wat jullie willen. Ik meet jullie ringmaten, bespreek de breedte en dikte van de ring, het materiaal en de eventuele gravure. Als ik een helder beeld heb kan ik de prijs berekenen. Hier heb ik even wat tijd voor nodig, doorgaans mail ik de week erna met de prijzen. Na akkoord kan ik beginnen!

Hier een voorbeeld van zo’n opdracht. Dit stel wist al precies hoe breed zij de ringen wilden, hoe de afwerking moest zijn en welke gravure erin moest. Voor deze ringen heb ik de gouden trouwring van haar grootouders omgesmolten en gebruikt.
Ik heb eerst de verlovingsring mogen maken. Na het volmondig ja wisten ze precies hoe de trouwringen moesten worden. Zij wilde haar ring graag naast haar verlovingsring dragen. Zijn ring moest even breed worden als haar twee ringen bij elkaar. Witgoud en diamanten. Gravure: Nu & straks.
Op de Nationale zilverdag kwamen zij mijn kraam tegen. Ze wisten het direct, zo worden onze trouwringen. Naar aanleiding van 1 van mijn ringen heb ik hun ringen gemaakt. Grofgevijlde zilveren ring, zij met een maansteen, hij zonder steen.

Één van jullie weet het al.

Heb je op mijn website je droomring gezien? Maar je partner draagt nooit ringen en weet niet goed wat hij/zij wilt? Of je partner wilt in ieder geval niet de ring die jij wilt. Geen probleem! Hierbij duurt het ontwerpproces al iets langer. Ik kan bijvoorbeeld een aantal schetsen maken van ringen die bij de andere ring passen. De ringen hoeven zeker niet allebei hetzelfde te zijn! Jullie zijn ook niet dezelfde mensen. Vaak zoek ik wel naar elementen die de ringen met elkaar verbinden. Allebei de ringen dezelfde afwerking en een combinatie van dezelfde materialen bijvoorbeeld.

Zij had de ring die ze wilde bij mij gezien. Alleen wilde ze graag een robijn in een gouden kast. Zijn ring hebben we er daarna bij ontworpen. Breed en stoer met een gouden band. De basis van de ringen is van zilver.

Jullie weten het nog niet.

Misschien hebben jullie wel al wat losse ideeën of hebben jullie mooie ringen op mijn website gezien waar we inspiratie uit kunnen halen, maar hoe jullie trouwringen nu precies moeten worden? Geen probleem! We gaan samen om de tafel om ideeën te bespreken. Je kunt mij laten zien wat jullie mooi en belangrijk vinden. Ik maak schetsen en laat voorbeelden zien. Samen komen we tot het uiteindelijke ontwerp. Na akkoord over de prijs ga ik met jullie ringen aan de slag!

Deze super gave ringen zijn gemaakt met het geel- en witgoud van hun vriendschaps/samenwoon ringen. De diamant uit haar oude ring zit in zijn trouwring. Haar ring wordt gesierd door een carneool en twee witgouden balletjes ernaast. De ideeën zijn deels gebaseerd op mijn eigen ringen collectie.

Je ziet het gewoon niet voor je.

Wat als jij of je partner het echt niet ziet? Dit lijkt een mooi idee maar hoe staat dat eigenlijk om je vinger? Of wellicht is mijn voorstel lastig uit te leggen en kan je het je niet voorstellen. Ik probeer zo goed mogelijk te helpen met schetsen, foto’s en voorbeelden die ik heb liggen. Vaak is dat voldoende maar soms merk ik dat er meer nodig is. Willen jullie gouden trouwringen dan kan ik voorstellen om in dit geval eerst zilveren proefversies te maken. Mits hier voldoende tijd voor is! Dit is het langste ontwerpproces en er gaat heel wat tijd in zitten. Jullie komen meerdere keren kijken, passen en bespreken. Hou dus zeker rekening met meerdere maanden. Hoe meer tijd ik heb, hoe beter dat is voor het ontwerpproces.

Voor de damesring was er al vrij snel een idee. De herenring was lastiger, hiervoor heb ik in zilver een paar proefversies gemaakt. Omdat ze allebei zowel witgoud als geelgoud in hun ringen wilden heb ik met gezwart zilver het kleurverschil aangegeven.
Na de eerste proefversies zijn we verder gaan ontwerpen en kwamen we bij deze twee super gave ringen uit! Vanwege corona was de bruiloft uitgesteld, de extra tijd heb ik gebruikt om dit idee toch nog eerst in zilver uit te voeren. Het kleurverschil is aangeven met mat zilver en glanzend zilver.
Hier de uiteindelijke ringen in goud nog onafgewerkt. Iedere ring heeft 1 band geelgoud en 1 band witgoud.
Het eindresultaat!

Jij of je partner wilt helemaal geen ring dragen!

Misschien wil/kan je geen ring dragen maar wil je wel een sieraad dat symbool staat voor jullie huwelijk. Geen probleem natuurlijk, het ontwerpproces gaat op dezelfde manier als bij een ring en ik maak met alle liefde voor jou bijvoorbeeld trouwoorbellen, een trouwarmband of een trouwketting.

Verder nog vragen?

Zijn trouwringen altijd van goud?

Meestal zijn trouwringen van goud, maar mocht het budget er niet voor zijn dan kan zilver ook een optie zijn. Een combinatie tussen goud en zilver is ook mogelijk. Ik raad altijd aan om voor goud te gaan als dat binnen het budget ligt, omdat je je trouwring iedere dag om hebt en goud een harder metaal is. Van gouden ringen heb je dus veel langer plezier dan van zilveren. Mocht je voor zilver gaan, dan kan het goed zijn dat je over een aantal jaar toch wilt investeren in nieuwe gouden trouwringen, wanneer de zilveren versleten zijn.

Hoe zit het met de gravure?

Het kan zijn dat jullie geen gravure willen of het model van de ring niet geschikt is. Willen jullie wel gravures dan kun je gaan voor het meest gangbare: de trouwdatum en voornaam. Je kunt ook gaan voor een woord of korte zin die betekenis voor jullie heeft. Ik graveer zelf de binnenkant van ringen met een graveermachine Met de graveermachine is er een max. van 35 tekens, dit inclusief spaties. Er zijn beperkt speciale tekens mogelijk, neem hiervoor contact met mij op.

Mocht een gravering met de graveermachine niet voldoen dan kan ook een lazergravure een optie zijn. Wil je echt iets unieks met je gravure, ga dan voor een handgravure! Deze wordt door de handgraveur in je de ringen gegraveerd.

Tot slot

Omdat iedere opdracht zo uniek is, is het lastig om alle mogelijkheden in stukjes onder te verdelen. Ik hoop toch dat het een beetje een beeld geeft van hoe het in zijn werk kan gaan en dat het laat zien hoe bijzonder en persoonlijk het laten maken van trouwringen kan zijn! Hebben jullie nog vragen? Neem gerust contact met mij op! Ik help jullie graag verder.

Hergebruik oude sieraden

09 september 2015 - Reageren (11)

Deze maandag wil ik beginnen met een blogpost over hergebruik van oude sieraden. Er zijn een hele hoop opties, dit is wat ik voor jou kan betekenen:

Als jij sieraden hebt liggen die niet worden gedragen.

Veel mensen herkennen het wel, ergens in huis ligt een doosje, is een laadje of ligt een zakje waar sieraden inzitten die niet meer gedragen worden. Zonde eigenlijk dat die daar maar liggen, als het zilver en/of goud is kunnen we daar iets aan doen! Ik kan jou sieraden hergebruiken. De vraag is eerst wat betekenen deze sieraden voor jou?

goud om te smelten
Oude gouden sieraden, eerst onderzoeken of alles echt goud is en welk gehalte het is.

-Zijn het sieraden met emotionele waarde?

Misschien zijn dit sieraden die je niet meer draagt, omdat je ze niet mooi meer vindt, of omdat ze niet meer bij jou passen. Het zou kunnen dat ik met een simpele aanpassing jou sieraden weer leuk en van deze tijd kan maken. Of misschien wil je compleet iets nieuws, dan kan ik alles omsmelten en er iets nieuws van maken in overleg met jou.

Heb je sieraden liggen die van een dierbare zijn die is overleden? Wellicht vind je het dan een fijn idee om een herkenbaar onderdeel van dat sieraad in een nieuw sieraad te verwerken (bijvoorbeeld een trouwring met gravure) of om het goud/zilver door mij te laten omsmelten en er iets nieuws van te laten maken.

-Zijn het sieraden met een financiële waarde?

Wellicht heb je goud liggen dat je niet meer draagt en ook niets meer mee gaat doen. Het betekend niets meer voor jou maar het goud is nog wel geld waard. Afhankelijk van de koers op dat moment kan ik jou goud verrekenen met een sieraad of accessoire dat je bij mij koopt of door mij laat maken. Ik neem het goud in en smelt het later om, om zelf nieuwe sieraden voor mijn collectie mee te maken. Je kunt dus bijvoorbeeld een leren tas bij mij kopen en daarvoor goud inleveren wat van de prijs van de tas af gaat. Ik geef geen direct geld voor het goud.

Oud zilver is financieel niet zo interessant, met oud goud kan het bedrag al snel de moeite waard zijn. Edelstenen neem ik niet in, deze kan ik wel opnieuw gebruiken in jou eigen sieraden.

zilver om te smelten
Hier wat zilver resten waar ik een nieuwe plaat van ga gieten

Hoe kan ik sieraden opnieuw gebruiken?

Ik heb de meeste dingen wel al genoemd, maar ik zet alles nog even duidelijk op een rijtje.

 

Omsmelten van jou goud en zilver en iets nieuws van maken naar jou ontwerp

Als jij graag wilt dat jou eigen goud en zilver opnieuw wordt gebruikt in een ontwerp voor jou geef dat dan duidelijk bij mij aan. Is er niet genoeg materiaal voor het nieuwe sieraad, geen probleem, dan vul ik het aan met mijn eigen goud en zilver. Echter zitten jou oude sieraden dan wel in jou nieuwe sieraad verwerkt, dat kan een mooi symbool zijn als de oude sieraden emotionele waarde hebben.

materiaal smelten
Om het zilver of goud te smelten is een hoop warmte nodig. Dat gaat niet in een pannetje boven een vuurtje zoals je vaak in films ziet

-Hergebruiken van onderdelen en/of stenen die je zelf nog mooi vindt

Het is wel belangrijk dat ik er zelf eerst naar kijk of het mogelijk is de onderdelen opnieuw te gebruiken. Daarna ga ik met jou in overleg over het ontwerp. Zo kun je oude sieraden vaak op een vrij eenvoudige manier nieuw leven in blazen.

-Innemen van jou goud / zilver en dat verrekenen met een aankoop of opdracht bij mij

Ik neem geen edelstenen in! Deze kan ik wel voor jou opnieuw gebruiken. Goud en zilver kan ik echter altijd omsmelten en gebruiken voor mijn eigen collectie. Je krijgt geen geld voor het materiaal, ik trek het bedrag af van de opdracht die jij bij mij plaats of het product dat je bij mij koopt. Dit kan eventueel ook een tegoedbon zijn.

Op de factuur ziet dat er ongeveer zo uit (ook als ik het goud smelt en voor je in een sieraad verwerk):

Prijs gekochte product(en) – de waarde ingeleverd goud/zilver = prijs die jij betaald

De prijs die jij krijgt per gram is afhankelijk van de koers op het moment dat je de oude sieraden bij mij inlevert.

gegoten en nog onbewerkt zilver
een gegoten zilverplaat. Dit kan wel beter hoor. Als ik niet te vrede ben over het resultaat smelt ik het zilver gewoon opnieuw.

Nou ik geloof dat dat alles is wat ik vandaag wilde vertellen. Zijn er nog vragen dan hoor ik het graag en tot de volgende blog! Hieronder nog een voorbeeld van een sieraad gemaakt met stenen en goud van de klant.

7
Goud en stenen afkomstig van een armband van de klant. Er waren al veel stenen uitgevallen, waardoor de armband niet mooi meer was om te dragen. In dit nieuwe ontwerp is het goud verwerkt tot kasten voor de edelstenen en sierrand (bovenkant van de ring), de rest is zilver zodat de kosten niet te hoog zouden oplopen.

De map voor de ambtsketen (gemeente Heumen)

10 oktober 2020 - Reageren

~~Op dit moment kan ik een soortgelijke opdracht alleen aannemen als er 3 à 4 maanden tijd is om deze te maken. Meer tijd of geen deadline is alleen maar fijn natuurlijk! Mocht een snellere levertijd toch echt noodzakelijk zijn dan kan ik je doorverwijzen. Ik heb een samenwerking met een leerbewerker die soms sneller kan leveren. Neem gerust contact op voor meer informatie!~~

~~Dit is niet de enige map die ik heb mogen maken. Zie ook mijn map voor de Krimpenerwaard, Radboud Universiteit Nijmegen en Gouda. De foto’s geven het beste weer op de telefoon op dit moment. Meer informatie? Neem gerust contact met mij op.~~


(meer…)

Rozencollectie

10 oktober 2019 - Reageren

De laatste maanden voor mijn zwangerschapsverlof heb ik hard gewerkt om mijn eerste collectie compleet te maken. De rozencollectie bestaat uit zilveren sieraden met rozen van koraal soms bijgestaan door een kleine zoet- of zoutwaterparel, koraal kralen en/of edelsteen druppels.

De roosjes worden gemaakt van verpulverd koraal waardoor er geen koraal structuur meer zichtbaar is. De pulver wordt gemengd met lijmstof en kleurstof tot een klei. Ieder roosje wordt met de hand gevormd, ze zijn allemaal uniek.

De rozen collectie is te koop bij edelsmid FB (Gouda) en atelier Q (Schoonhoven).

Legeringen van goud en zilver

05 mei 2017 - Reageren (8)

Als goudsmid werk je niet met puur goud en puur zilver. Deze metalen zijn in deze vorm niet geschikt. Door ze te mengen met andere metalen kun je de eigenschappen verbeteren. In deze post ga ik je uitleggen hoe dat nu precies zit.

Wat is een legering en waarom wordt het gedaan?

Even wat feiten op een rijtje:

Een legering is een mengsel van twee of meerdere metalen of een mengsel van metalen met niet metalen (bijvoorbeeld koolstof of silicium). Een legering kan worden verkregen door de componenten vloeibaar te maken en te mengen. Voor de metalen die ik zelf legeer houdt dat in dat ik ze verhit met mijn brander tot ze vloeibaar zijn en dit mengsel giet in een gietmal tot een staf of een plaat.

Er zijn goede redenen om te legeren. Door metalen te legeren heb je invloed op de eigenschappen van een metaal. Puur Goud en zilver is bijvoorbeeld erg zacht (2,5 – 3 op de schaal van mohs) en daarmee veel te slijtgevoelig en kwetsbaar voor een sieraad. Door de juiste verhouding kun je de eigenschappen vrij nauwkeurig beïnvloeden. Zo zijn de metalen voor mij als goudsmid ook veel prettiger om mee te werken en zijn ze beter geschikt als sieraad om te dragen.

Ook heb je met legeren invloed op de kleur, met name goud is door te legeren te verkrijgen in een breed scala aan tinten. Daarover later meer.

Een extra voordeel is de prijs, een ring van puur goud zal natuurlijk een stuk duurder zijn dan een ring van gelegeerd goud.

 

Welke legeringen worden gebruikt en hoe worden ze genoemd?

Zilver

Zilver wordt gemengd met koper. Om aan te geven hoeveelste deel zilver is en hoeveelste deel koper wordt er gewerkt met “duizendsten”. Een legering bestaat uit duizend delen. Bij zilver spreekt men van eerste gehalte, tweede gehalte of derde gehalte:

Eerste gehalte – 925/1000 (925 delen zilver, 75 delen koper)

Tweede gehalte – 835/1000

Derde gehalte – 800/1000

Standaard wordt in Nederland een zilver sieraad gemaakt van eerste gehalte zilver. Tweede gehalte zie je vaak bij zilver grootwerk bijvoorbeeld bestek, vanwege de hogere hardheid. Eerste gehalte zilver heeft echter een mooiere witte kleur, wordt minder snel zwart en heeft daarom de voorkeur bij sieraden. Derde gehalte zilver wordt eigenlijk alleen gebruikt als een hardere zilverlegering noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor zilveren horlogekasten.

Van links naar rechts zie je hier fijnzilver granules, eerste gehalte zilveren ring licht geoxideerd van het stilliggen en een tweede gehalte zilveren lepel helemaal zwart en nodig toe aan een poetsbeurt.

Van bleekgroengoud tot roodgoud

Goud kan worden gelegeerd met koper en/of zilver. Door de verhoudingen van het zilver en koper aan te passen kan een scala aan tinten verkregen worden. Deze tinten lopen van bleekgroen naar geel, rosé en rood. Bleekgroen heeft als bijzet alleen zilver, rood heeft alleen koper. Daar tussenin worden beide metalen gebruikt.

Witgoud

Witgoud kan worden verkregen door goud te mengen met palladium en zilver of met nikkel, koper en zink. Vanwege de nikkelafgifte en omdat veel mensen een allergie hebben voor nikkel wordt tegenwoordig eigenlijk alleen nog palladium witgoud gebruikt. Nikkelwitgoud heeft een gelere kleur ten opzichte van palladiumwitgoud wat grijs is.

Veel witgouden sieraden worden gerodineerd om zo een wittere kleur te verkrijgen. Rodineren is het aanbrengen van een dun laagje rodium. Echter zal deze laag er door het dragen uiteindelijk afslijten.

Palladium witgouden klavertjes in een geelgouden enveloppe.

Geelgouden ring met een palladium witgouden band (steen in het midden heeft weer een geelgouden kast).

Het maakt niet uit welke kleur het goud is, de legeringen worden op dezelfde manier aangegeven. Dit wordt meestal gedaan met “karaat” (waarbij 24 karaat puur goud is) maar kan ook op dezelfde wijze als zilver met “duizendsten” worden benoemd.

Legeringen moeten altijd een bepaalde goudgehalte hebben en zijn aan wettelijke bepalingen gebonden. Het laagste toegestane gehalte in Nederland is 14 karaat. Onder de 14 mag een sieraad niet meer als goud worden verkocht. Het bevat dus wel goud, maar volgens de wet niet genoeg om een gouden sieraad te zijn.

De standaard gebruikte gehalten in Nederland zijn als volgt:

14 karaat – 585/000

18 karaat – 750/000

20 karaat – 833/000

22 karaat – 916/000

Het meest gebruikt in dit rijtje is 14 karaat. Hoe meer goud betekend immers ook hoe zachter de legering. Naast 14 wordt ook redelijk vaak met 18 karaat gewerkt, deze heeft een diepere kleur.

Welke kleur goud je ook kiest als je gaat voor 14 karaat zal er altijd 585 duizendste deel goud in de legering zitten, alleen de bijzet metalen zullen per kleur in verhouding verschillen. Dat geldt uiteraard ook voor de andere gehalten.

 

Welke legeringen gebruik ik zelf?

Standaard werk ik met 1ste gehalte zilver, 14 karaats geelgoud of 14 karaats palladiumwitgoud niet gerodineerd. Tenzij anders aangegeven zijn de sieraden die je in mijn collectie ziet van één van deze drie legeringen gemaakt.

Maak ik een sieraad voor jou in opdracht? Dan mag je uiteraard aangeven of je liever een ander gehalte of kleur zou willen dan de standaard.

Lever je oud goud in wat ik ga omsmelten voor jou sieraad? Als het hoger of lager is dan 14 karaat dan kan ik het tijdens het smelten terug legeren naar 14 of het houden in het gehalte dat het is, afhankelijk van jou keuze.

Het gieten van vloeibaar zilver in de mal

Je mag altijd aangeven wat je voorkeuren zijn en informeren naar de mogelijkheden. Ik hoop dat mijn verhaal leerzaam was en hopelijk heb ik snel weer tijd voor een volgende post.

De map voor de ambtsketen (gemeente Krimpenerwaard)

04 april 2016 - Reageren (2)

Een bijzondere opdracht

~~Op dit moment kan ik een soortgelijke opdracht alleen aannemen als er 3 à 4 maanden tijd is om deze te maken. Meer tijd of geen deadline is alleen maar fijn natuurlijk! Mocht een snellere levertijd toch echt noodzakelijk zijn dan kan ik je doorverwijzen. Ik heb een samenwerking met een leerbewerker die soms sneller kan leveren. Neem gerust contact op voor meer informatie!~~

~~Dit is niet de enige map die ik heb mogen maken. Zie ook mijn map voor Heumen, Radboud Universiteit Nijmegen en Gouda. De foto’s geven het beste weer op de telefoon op dit moment. Meer informatie? Neem gerust contact met mij op.~~

(meer…)
[ajax_load_more post_type="post" offset="5" button_label="Meer posts"]