Rozencollectie

10 oktober 2019 - Reageren

De laatste maanden voor mijn zwangerschapsverlof heb ik hard gewerkt om mijn eerste collectie compleet te maken. De rozencollectie bestaat uit zilveren sieraden met rozen van koraal soms bijgestaan door een kleine zoet- of zoutwaterparel, koraal kralen en/of edelsteen druppels.

De roosjes worden gemaakt van verpulverd koraal waardoor er geen koraal structuur meer zichtbaar is. De pulver wordt gemengd met lijmstof en kleurstof tot een klei. Ieder roosje wordt met de hand gevormd, ze zijn allemaal uniek.

De rozen collectie is te koop bij edelsmid FB (Gouda) en atelier Q (Schoonhoven).

De map voor de ambtsketen (gemeente Heumen)

10 oktober 2020 - Reageren

Begin 2019 heb ik een tweede map voor een ambtsketen mogen maken, dit keer voor de gemeente Heumen. Voor de gemeente Heumen werd een niuwe keten ontworpen en gemaakt door Charlotte Rombouts Arens. Zo’n mooie nieuwe keten vroeg om een bijpassende stijlvolle map. Charlotte nam daarvoor contact met mij op, zij had mijn blog over de map van de Krimpenerwaard gelezen. We maakten een afspraak bij mij thuis om samen een ontwerp voor een map te maken. Deze keten vroeg om een hele andere opbergtechniek dan die van de krimpenerwaard, mede door de beperkte buigzaamheid vanwege de lange schakels.

6-10-2020 Deze blog is nog in de maak en wordt nog verder aangevuld met tekst.

Het eerste ontwerp voor de map
het type handvat. Heumen heeft uiteindelijk afgezien van een handvat
papieren versie van de keten en de patronen voor de flapjes
De flapjes open, er komen 2 drukknopen per flap
De binnenkant van de map zit in elkaar. De binnenkant is geheel met de machine gestikt.
Tuigleer voor de buitenkant al deels geverfd en aan de bovenkant met de hand vast gestikt
HEUMEN met slagletters op de voorkant als alternatief voor het gemeentewapen. De buitenkant van de map en de rits wordt met de hand vastgestikt.
eindresultaat buitenkant map
Eindresultaat binnenkant map
De keten in de map, hij ligt er super netjes in!

Nieuwsartikel over de nieuwe keten voor de gemeente Heumen: https://rn7.nl/nieuws/nieuwe-ambtsketen-voor-burgemeester-heumen-voldoet-wel-aan-de-eisen?fbclid=IwAR3ENq2cc5EE6jnnbMz4P23mFgGQpTPzMrGg0ss1TrBLoqFCHWb-gvp6zfc

Legeringen van goud en zilver

05 mei 2017 - Reageren (6)

Als goudsmid werk je niet met puur goud en puur zilver. Deze metalen zijn in deze vorm niet geschikt. Door ze te mengen met andere metalen kun je de eigenschappen verbeteren. In deze post ga ik je uitleggen hoe dat nu precies zit.

Wat is een legering en waarom wordt het gedaan?

Even wat feiten op een rijtje:

Een legering is een mengsel van twee of meerdere metalen of een mengsel van metalen met niet metalen (bijvoorbeeld koolstof of silicium). Een legering kan worden verkregen door de componenten vloeibaar te maken en te mengen. Voor de metalen die ik zelf legeer houdt dat in dat ik ze verhit met mijn brander tot ze vloeibaar zijn en dit mengsel giet in een gietmal tot een staf of een plaat.

Er zijn goede redenen om te legeren. Door metalen te legeren heb je invloed op de eigenschappen van een metaal. Puur Goud en zilver is bijvoorbeeld erg zacht (2,5 – 3 op de schaal van mohs) en daarmee veel te slijtgevoelig en kwetsbaar voor een sieraad. Door de juiste verhouding kun je de eigenschappen vrij nauwkeurig beïnvloeden. Zo zijn de metalen voor mij als goudsmid ook veel prettiger om mee te werken en zijn ze beter geschikt als sieraad om te dragen.

Ook heb je met legeren invloed op de kleur, met name goud is door te legeren te verkrijgen in een breed scala aan tinten. Daarover later meer.

Een extra voordeel is de prijs, een ring van puur goud zal natuurlijk een stuk duurder zijn dan een ring van gelegeerd goud.

 

Welke legeringen worden gebruikt en hoe worden ze genoemd?

Zilver

Zilver wordt gemengd met koper. Om aan te geven hoeveelste deel zilver is en hoeveelste deel koper wordt er gewerkt met “duizendsten”. Een legering bestaat uit duizend delen. Bij zilver spreekt men van eerste gehalte, tweede gehalte of derde gehalte:

Eerste gehalte – 925/1000 (925 delen zilver, 75 delen koper)

Tweede gehalte – 835/1000

Derde gehalte – 800/1000

Standaard wordt in Nederland een zilver sieraad gemaakt van eerste gehalte zilver. Tweede gehalte zie je vaak bij zilver grootwerk bijvoorbeeld bestek, vanwege de hogere hardheid. Eerste gehalte zilver heeft echter een mooiere witte kleur, wordt minder snel zwart en heeft daarom de voorkeur bij sieraden. Derde gehalte zilver wordt eigenlijk alleen gebruikt als een hardere zilverlegering noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor zilveren horlogekasten.

Van links naar rechts zie je hier fijnzilver granules, eerste gehalte zilveren ring licht geoxideerd van het stilliggen en een tweede gehalte zilveren lepel helemaal zwart en nodig toe aan een poetsbeurt.

Van bleekgroengoud tot roodgoud

Goud kan worden gelegeerd met koper en/of zilver. Door de verhoudingen van het zilver en koper aan te passen kan een scala aan tinten verkregen worden. Deze tinten lopen van bleekgroen naar geel, rosé en rood. Bleekgroen heeft als bijzet alleen zilver, rood heeft alleen koper. Daar tussenin worden beide metalen gebruikt.

Witgoud

Witgoud kan worden verkregen door goud te mengen met palladium en zilver of met nikkel, koper en zink. Vanwege de nikkelafgifte en omdat veel mensen een allergie hebben voor nikkel wordt tegenwoordig eigenlijk alleen nog palladium witgoud gebruikt. Nikkelwitgoud heeft een gelere kleur ten opzichte van palladiumwitgoud wat grijs is.

Veel witgouden sieraden worden gerodineerd om zo een wittere kleur te verkrijgen. Rodineren is het aanbrengen van een dun laagje rodium. Echter zal deze laag er door het dragen uiteindelijk afslijten.

Palladium witgouden klavertjes in een geelgouden enveloppe.

Geelgouden ring met een palladium witgouden band (steen in het midden heeft weer een geelgouden kast).

Het maakt niet uit welke kleur het goud is, de legeringen worden op dezelfde manier aangegeven. Dit wordt meestal gedaan met “karaat” (waarbij 24 karaat puur goud is) maar kan ook op dezelfde wijze als zilver met “duizendsten” worden benoemd.

Legeringen moeten altijd een bepaalde goudgehalte hebben en zijn aan wettelijke bepalingen gebonden. Het laagste toegestane gehalte in Nederland is 14 karaat. Onder de 14 mag een sieraad niet meer als goud worden verkocht. Het bevat dus wel goud, maar volgens de wet niet genoeg om een gouden sieraad te zijn.

De standaard gebruikte gehalten in Nederland zijn als volgt:

14 karaat – 585/000

18 karaat – 750/000

20 karaat – 833/000

22 karaat – 916/000

Het meest gebruikt in dit rijtje is 14 karaat. Hoe meer goud betekend immers ook hoe zachter de legering. Naast 14 wordt ook redelijk vaak met 18 karaat gewerkt, deze heeft een diepere kleur.

Welke kleur goud je ook kiest als je gaat voor 14 karaat zal er altijd 585 duizendste deel goud in de legering zitten, alleen de bijzet metalen zullen per kleur in verhouding verschillen. Dat geldt uiteraard ook voor de andere gehalten.

 

Welke legeringen gebruik ik zelf?

Standaard werk ik met 1ste gehalte zilver, 14 karaats geelgoud of 14 karaats palladiumwitgoud niet gerodineerd. Tenzij anders aangegeven zijn de sieraden die je in mijn collectie ziet van één van deze drie legeringen gemaakt.

Maak ik een sieraad voor jou in opdracht? Dan mag je uiteraard aangeven of je liever een ander gehalte of kleur zou willen dan de standaard.

Lever je oud goud in wat ik ga omsmelten voor jou sieraad? Als het hoger of lager is dan 14 karaat dan kan ik het tijdens het smelten terug legeren naar 14 of het houden in het gehalte dat het is, afhankelijk van jou keuze.

Het gieten van vloeibaar zilver in de mal

Je mag altijd aangeven wat je voorkeuren zijn en informeren naar de mogelijkheden. Ik hoop dat mijn verhaal leerzaam was en hopelijk heb ik snel weer tijd voor een volgende post.

De map voor de ambtsketen (gemeente Krimpenerwaard)

04 april 2016 - Reageren (2)

Een bijzondere opdracht

Schoonhoven is kort geleden samen met 4 andere gemeentes gefuseerd tot een nieuwe gemeente: de Krimpenerwaard. Een nieuwe gemeente betekende een nieuwe burgemeester en ook een nieuwe ambtsketen. Voor het ontwerp van de nieuwe ambtsketen is een ontwerp wedstrijd gehouden en Dick van de Lagemaat, van Alpha art Jewelry uit Schoonhoven won deze wedstrijd.

Terwijl Dick in samenwerking met meerder goudsmeden uit Schoonhoven druk aan het werk was om de ambtsketen te maken werd duidelijk dat deze bijzondere keten een mooie luxe map nodig zou hebben om de ambtsketen in te bewaren en te vervoeren. Nu mocht het toeval dat hij wist van mijn lederen accessoires omdat hij mede organisator is van de nacht van het zilver.. En zo begint mijn verhaal en drie hele intensieve weken.

4 April moesten de ambtsketen en de map klaar zijn, wat op dat moment nog maar 3 en een halve week aan tijd was. Er werd dan ook snel een ontwerp besproken en overlegd.

Gelukkig werd het ontwerp ook snel goedgekeurd door de burgemeester met slechts twee kleine aanpassingen. In plaats van een extra vak in de map voor de zogeheten bodebus, kreeg deze zijn eigen bewaaretui. En de lederen lijst met gegraveerde zilveren plaatje kreeg een andere positie.

schets ontwerp etui ambtsketen
De schets van het ontwerp

De bodebus

Ik ben als eerste begonnen met de kleine bodebus etui. Omdat veel mensen niet weten wat een bodebus eigenlijk is, zal ik het nog even nader toelichten. Van oudsher was de bodebus daadwerkelijk een bus, deze werd gebruikt door de postbode om poststukken in te doen. Op de bus zat een schildje met daarop het wapen van de instantie die de bode vertegenwoordigde. Tegenwoordig is de bodebus een rijkelijk versierde draaginsigne die door de bodes van gemeentes gedragen wordt.

De Krimpenerwaard heeft nu wel een hele luxe bodebus, van zowel zilver als goud. Hieronder de foto’s van het maakproces van de kleine etui en het eindresultaat samen met de bodebus.

IMG_4760
Het zwart verven van het blanke tuig leer

IMG_4761
Het leer is geverfd en alle onderdelen op maat gemaakt.

IMG_4762
De gaatjes slaan in het leer met de naaitand

IMG_4765
Ook de gaatjes zijn geslagen in het tuigleer

IMG_4763
Het leer langs de rits stikken

IMG_4767
Het instikken van de rits

IMG_4912
Het eindresultaat

Het nieuwe gemeentewapen

Na de kleine etui ben ik verder gegaan aan de map. Het mooiste stukje van de map was toch wel het nieuwe gemeente wapen die ik in het leer mocht ponsen. Een erg arbeidsintensief werkje, maar het resultaat mag er wezen en het geeft de map net dat extra’s wat hem zo bijzonder en uniek maakt.

Het nieuwe gemeentewapen had nog iets extra mysterieus omdat hij pas vlak voor 4 april onthuld werk. Zo kon ik nog niet direct mijn werk laten zien. Het was dan ook extra leuk toen het resultaat eindelijk op facebook gezet mocht worden.

Ik heb een aantal mooie proces foto’s gemaakt van dit geheel:

IMG_4885
De lijnen zijn in het leer gesneden

IMG_4886
Daarna wordt het leer met ponsen op sommige plekken naar beneden geponst zo ontstaat het relief.

IMG_4887
Het ponswerk is gedaan

IMG_4889
Er zit een hoop detail in het gemeentewapen.

IMG_4890
En ook het verven is gedaan. Het gemeentewapen is nu af. Omdat de gehele map zwart wordt heb ik de verschillende onderdelen van het wapen vrij donker gemaakt maar wel in kleur voor de extra dimensie.

12919898_1113241828740158_6110568799811606825_n
En hier zie je de officiële afbeelding van het gemeentewapen.

De binnenkant van de map

Niet alleen de buitenkant van de map was bijzonder met zijn gemeentewapen ook de binnenkant kreeg geheel zijn eigen draai. Het geheel werd volledig afgesteld op de ambtsketen zodat deze perfect beschermt en compact in de map zou passen. Een extra uitdaging voor mij omdat de ambtsketen zelf nog niet af was en ik hem dus niet voortdurend beschikbaar had om te passen.

Het uiteindelijke moment toen de ambtsketen af was en ik hem voor het eerst in de map mocht opbergen was dan ook een heel spannend en bijzonder moment.

En hier zijn ze dan, de foto’s van het eindresultaat.

IMG_49022 goed
Heel erg blij met dit eindresultaat

IMG_4901
Doordat ik de stof en de schuimvulling heb doorgestikt is precies te zien hoe de ambtsketen in de map hoort te liggen.

IMG_4900
Op dit zilveren plaatje staat omschreven wanneer en door wie de ambtsketen is gemaakt.

IMG_4906
En daar ligt hij dan.. de ambtsketen! En wat ligt hij mooi!

IMG_4910
De flap gaat er overheen en de map kan dicht geritst worden.

De ambtsketen

Ik ben ontzettend trots dat ik deze opdracht heb gekregen en dat iedereen ook erg enthousiast was over het resultaat. Maar de ambtsketen zelf is natuurlijk het echte pronkstuk! Voor de foto’s en het maakproces van deze keten kun je eens een kijkje nemen op de facebookpagina van Alpha art jewelry: https://www.facebook.com/lijfsieraden

Heel wat mensen hebben hard gewerkt aan deze keten, ik heb ze allemaal mogen ontmoeten. Er is een groepsfoto gemaakt samen met de voormalige burgemeester (die er tijdelijk was om de gefuseerde gemeentes meer naar elkaar toe te brengen).

AmbtsketenGroepsFoto
Iedereen bij elkaar.

Waar komt mijn leer vandaan

09 september 2015 - Reageren

In mijn vorige post heb ik geschreven over het hergebruik van oude sieraden. Dit keer wil ik het hebben over het hergebruik van leer. Waar komt het leer dat ik gebruik eigenlijk vandaan? Leer is een product dat, mits er goed mee om wordt gegaan, jarenlang mee gaat. Het is dan ook geschikt om her te gebruiken.

 

Kledingstukken en bankstellen hergebruiken

Al vanaf mijn zestiende ben ik bezig met leer, toen was het nog slechts een hobby en maakte ik vooral spullen voor mijzelf. Veel mensen wisten dat dan ook en ik kreeg vaak oude leren jassen of leren bankstellen aangeboden. Dit leer haalde ik uit elkaar tot ik mooie platte stukken over hielt, daar kon ik weer veel moois van maken. Natuurlijk zijn het daardoor vaak kleine stukken, maar deze waren prima geschikt voor hoesjes of horlogebandjes.

Je kunt dus ook zelf met een oud kledingstuk naar mij toe komen als je daarvoor een nieuw idee hebt, misschien kan ik er wel een mooie tas van maken? Wat er mogelijk is, is wel afhankelijk van het type leer, dus kom vooral eens met mij overleggen over de mogelijkheden.

Een leuk voorbeeld van deze manier van hergebruik is een horlogebandje dat ik ooit voor een klant heb mogen maken. De klant had een riem die korter was gemaakt, van het stuk dat over bleef heb ik het horlogebandje gemaakt. Perfect bijpassen bij de riem dus!

IMG_1215
leren kledingstukken

Voorbeeldstalen uit winkels

Bankstellen winkels hebben van die mooie pakketten met voorbeeldstalen van allerlei soorten en kleuren leer. Zo kan jij gemakkelijk kiezen welke kleur het beste in jou interieur past. Als een bank uit de voorraad gaat of zo’n winkel failliet dan blijven die stalen over. Ik koop ze over en zo kom ik aan een grote voorraad van veel verschillende tinten en kleuren leer. Het grote voordeel hieraan is dat ik jou heel veel verschillende kleuren kan laten zien om uit te kiezen zonder dat ik een hele kamer vol met rollen leer nodig heb. Is het stuk dat ik heb niet groot genoeg, dan ga ik op zoek naar een mooie soortgelijke huid. Ze functioneren nog steeds als voorbeeld-staal dus!

tas van gekleurde lapjes
gekleurde lapjes rugtas gemaakt van bankstelleer

 

Hele huiden van de groothandel

Het grootste gedeelte van mijn voorraad koop ik als hele of halve huiden in bij de groothandel. Hier kan ik mooie grote voorwerpen van maken zoals tassen. Dit zijn koeienhuiden van koeien die geslacht zijn voor hun vlees. Fijn dus dat alles van het dier gebruikt wordt en hun huid niet verloren gaat!

 

Mocht jij je afvragen waar het leer dat ik voor jou ga gebruiken vandaan komt, dan mag je dat natuurlijk altijd aan mij vragen. Speciale verzoekjes zijn ook altijd mogelijk.  Dit was wat ik graag over leer wilde vertellen. Ik hoop dat ik weer een leuk verhaal heb neergezet en tot de volgende blog!