Hergebruik oude sieraden

09 september 2015 - Reageren (11)


Deze maandag wil ik beginnen met een blogpost over hergebruik van oude sieraden. Er zijn een hele hoop opties, dit is wat ik voor jou kan betekenen:

Als jij sieraden hebt liggen die niet worden gedragen.

Veel mensen herkennen het wel, ergens in huis ligt een doosje, is een laadje of ligt een zakje waar sieraden inzitten die niet meer gedragen worden. Zonde eigenlijk dat die daar maar liggen, als het zilver en/of goud is kunnen we daar iets aan doen! Ik kan jou sieraden hergebruiken. De vraag is eerst wat betekenen deze sieraden voor jou?

goud om te smelten
Oude gouden sieraden, eerst onderzoeken of alles echt goud is en welk gehalte het is.

-Zijn het sieraden met emotionele waarde?

Misschien zijn dit sieraden die je niet meer draagt, omdat je ze niet mooi meer vindt, of omdat ze niet meer bij jou passen. Het zou kunnen dat ik met een simpele aanpassing jou sieraden weer leuk en van deze tijd kan maken. Of misschien wil je compleet iets nieuws, dan kan ik alles omsmelten en er iets nieuws van maken in overleg met jou.

Heb je sieraden liggen die van een dierbare zijn die is overleden? Wellicht vind je het dan een fijn idee om een herkenbaar onderdeel van dat sieraad in een nieuw sieraad te verwerken (bijvoorbeeld een trouwring met gravure) of om het goud/zilver door mij te laten omsmelten en er iets nieuws van te laten maken.

-Zijn het sieraden met een financiële waarde?

Wellicht heb je goud liggen dat je niet meer draagt en ook niets meer mee gaat doen. Het betekend niets meer voor jou maar het goud is nog wel geld waard. Afhankelijk van de koers op dat moment kan ik jou goud verrekenen met een sieraad of accessoire dat je bij mij koopt of door mij laat maken. Ik neem het goud in en smelt het later om, om zelf nieuwe sieraden voor mijn collectie mee te maken. Je kunt dus bijvoorbeeld een leren tas bij mij kopen en daarvoor goud inleveren wat van de prijs van de tas af gaat. Ik geef geen direct geld voor het goud.

Oud zilver is financieel niet zo interessant, met oud goud kan het bedrag al snel de moeite waard zijn. Edelstenen neem ik niet in, deze kan ik wel opnieuw gebruiken in jou eigen sieraden.

zilver om te smelten
Hier wat zilver resten waar ik een nieuwe plaat van ga gieten

Hoe kan ik sieraden opnieuw gebruiken?

Ik heb de meeste dingen wel al genoemd, maar ik zet alles nog even duidelijk op een rijtje.

 

Omsmelten van jou goud en zilver en iets nieuws van maken naar jou ontwerp

Als jij graag wilt dat jou eigen goud en zilver opnieuw wordt gebruikt in een ontwerp voor jou geef dat dan duidelijk bij mij aan. Is er niet genoeg materiaal voor het nieuwe sieraad, geen probleem, dan vul ik het aan met mijn eigen goud en zilver. Echter zitten jou oude sieraden dan wel in jou nieuwe sieraad verwerkt, dat kan een mooi symbool zijn als de oude sieraden emotionele waarde hebben.

materiaal smelten
Om het zilver of goud te smelten is een hoop warmte nodig. Dat gaat niet in een pannetje boven een vuurtje zoals je vaak in films ziet

-Hergebruiken van onderdelen en/of stenen die je zelf nog mooi vindt

Het is wel belangrijk dat ik er zelf eerst naar kijk of het mogelijk is de onderdelen opnieuw te gebruiken. Daarna ga ik met jou in overleg over het ontwerp. Zo kun je oude sieraden vaak op een vrij eenvoudige manier nieuw leven in blazen.

-Innemen van jou goud / zilver en dat verrekenen met een aankoop of opdracht bij mij

Ik neem geen edelstenen in! Deze kan ik wel voor jou opnieuw gebruiken. Goud en zilver kan ik echter altijd omsmelten en gebruiken voor mijn eigen collectie. Je krijgt geen geld voor het materiaal, ik trek het bedrag af van de opdracht die jij bij mij plaats of het product dat je bij mij koopt. Dit kan eventueel ook een tegoedbon zijn.

Op de factuur ziet dat er ongeveer zo uit (ook als ik het goud smelt en voor je in een sieraad verwerk):

Prijs gekochte product(en) – de waarde ingeleverd goud/zilver = prijs die jij betaald

De prijs die jij krijgt per gram is afhankelijk van de koers op het moment dat je de oude sieraden bij mij inlevert.

gegoten en nog onbewerkt zilver
een gegoten zilverplaat. Dit kan wel beter hoor. Als ik niet te vrede ben over het resultaat smelt ik het zilver gewoon opnieuw.

Nou ik geloof dat dat alles is wat ik vandaag wilde vertellen. Zijn er nog vragen dan hoor ik het graag en tot de volgende blog! Hieronder nog een voorbeeld van een sieraad gemaakt met stenen en goud van de klant.

7
Goud en stenen afkomstig van een armband van de klant. Er waren al veel stenen uitgevallen, waardoor de armband niet mooi meer was om te dragen. In dit nieuwe ontwerp is het goud verwerkt tot kasten voor de edelstenen en sierrand (bovenkant van de ring), de rest is zilver zodat de kosten niet te hoog zouden oplopen.

11 reacties op “Hergebruik oude sieraden

 • Marijke Stiers says:

  Geachte,
  Kunt u ook goud dat minder dat 8 karaat heeft bewerken tot bv een plaatje ?

  • Rianne Huijs says:

   Hoi Marijke,
   Dat kan.
   Ook kan het worden omgesmolten met extra puur goud erbij om zo het gehalte omhoog te brengen naar bijvoorbeeld 14 karaat.

 • diana spruijt says:

  hallo ,
  zou graag aan u willen vragen wat het nu zou kosten om bijvoorbeeld 50 gram oude sieraden bij u in te leveren en daar iets van te laten maken . bijvoorbeeld armbandje of ring . gewoon simpel model recht toe recht aan . in kast laten liggen idd is ook zonde . maar wilde het graag eerst even checken wat zoiets nu kost dan

  • Rianne Huijs says:

   Hoi Diana,
   Voor een exacte prijs moet ik eerst precies weten wat ik voor je ga maken en ook het goud toetsen.
   Je kunt mij altijd een mailtje sturen om het er over te hebben. Dan kan ik een aantal prijzen voor je berekenen.

   50gram is een behoorlijke hoeveelheid. Om je een idee te geven. Als ik er even van uitga dat het allemaal 14karaat goud is en de koers bijvoorbeeld op 18 euro staat dan heb je dus 18×50= 900 euro korting.
   Voor de exacte prijs ga ik eerst het goud bekijken toetsen en de eventuele stenen eruit halen.
   Vriendelijke groeten,
   Rianne

 • Simona says:

  Ik heb een gouden hanger en zou er een ring van willen laten maken, wat zou dat kosten?
  Het is een dun kettingtje met een sterrenbeeld, rond.

  Kan dit?

  Mvg
  Simona

  • Rianne Huijs says:

   Hallo Simona,
   als het goud is kan het altijd omgesmolten worden, geen probleem. De prijs is geheel afhankelijk van het ontwerp van de ring, ik kan daar niks over zeggen tot ik weet wat voor ring je wilt.
   Het gewicht in goud dat je inlevert is de korting die je vervolgens krijgt. Vandaag ligt de koers op €18,80 per gram 14 karaat goud om je een idee te geven van de korting.
   Als je een prijsopgave wilt voor een ontwerp kun je mij het beste mailen naar info@willu.nl of via het contactformulier op de website.
   vriendelijke groeten,
   Rianne

 • Hugo says:

  leuke blog : wel wat schrijf – en taalfouten….Zo schrijf je zonde en niet sonde…dat is namelijk voeding via een slangetje :).
  Zelf heb ik een zilveren ring (925 zilver) maar die is in de loop der jaren behoorlijk bekrast geraakt. Hij heeft wel emotionele waarde want van mijn kinderen gekregen toen ik 50 werd. Ik overweeg hem om te laten smelten en er een nieuwe ring van te laten maken, met een eigen ontwerp. ben jij creatief in het meedenken?

  • Rianne Huijs says:

   Dankjewel! Ik zal het direct aanpassen. Ik waardeer het erg en hoor ook graag welke fouten er nog meer in staan mocht je zin en tijd hebben om mij er op te wijzen.

   Ik denk graag mee tijdens het ontwerpproces! Hij is te veel bekrast om op te knappen of wil je er sowieso liever iets nieuws van laten maken?

 • Hugo says:

  Hallo Rianne,
  Ik zal nog eens kijken voor je, maar het gaat om de inhoud en je hebt een leuke site en blog.
  Ik overweeg om er inderdaad een nieuw ontwerp van te maken met iets er in of op (gravure of letters ofzo, maar vandaar mijn vraag om creatief meedenken) dat naar mijn kinderen verwijst.

 • Rianne Huijs says:

  Dankjewel!
  Ik heb zo wel al een aantal ideeën. Als je wilt kun je mij een mailtje sturen naar info@willu.nl . Eventueel met wat plaatjes van sieraden of dingen die je mooi vind en/of sieraden van mijn website die je aanspreken. Dan krijg ik een beetje een idee van je smaak. Ik zal dan een aantal ideeën voor je uitschrijven en dan kunnen we kijken welke richting je op wilt.

 • Engelen Els says:

  Hallo Hugo,
  Ik heb een zakje met restjes zilveren sieraden. Kan ik ze naar je opsturen? Zie maar wat je er mee doet, ik kan er niets mee en ik hoef er niets voor terug.
  Weggooien wil ik liever niet.
  met vriendelijke groet, Els

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *