De map voor de ambtsketen (gemeente Krimpenerwaard)

04 april 2016 - Reageren (2)


Een bijzondere opdracht

~~Op dit moment kan ik een soortgelijke opdracht alleen aannemen als er 3 à 4 maanden tijd is om deze te maken. Meer tijd of geen deadline is alleen maar fijn natuurlijk! Mocht een snellere levertijd toch echt noodzakelijk zijn dan kan ik je doorverwijzen. Ik heb een samenwerking met een leerbewerker die soms sneller kan leveren. Neem gerust contact op voor meer informatie!~~

~~Dit is niet de enige map die ik heb mogen maken. Zie ook mijn map voor Heumen, Radboud Universiteit Nijmegen en Gouda. De foto’s geven het beste weer op de telefoon op dit moment. Meer informatie? Neem gerust contact met mij op.~~

Schoonhoven is kort geleden samen met 4 andere gemeentes gefuseerd tot een nieuwe gemeente: de Krimpenerwaard. Een nieuwe gemeente betekende een nieuwe burgemeester en ook een nieuwe ambtsketen. Voor het ontwerp van de nieuwe ambtsketen is een ontwerp wedstrijd gehouden en Dick van de Lagemaat, van Alpha art Jewelry uit Schoonhoven won deze wedstrijd.

Terwijl Dick in samenwerking met meerder goudsmeden uit Schoonhoven druk aan het werk was om de ambtsketen te maken werd duidelijk dat deze bijzondere keten een mooie luxe map nodig zou hebben om de ambtsketen in te bewaren en te vervoeren. Nu mocht het toeval dat hij wist van mijn lederen accessoires omdat hij mede organisator is van de nacht van het zilver.. En zo begint mijn verhaal en drie hele intensieve weken.

4 April moesten de ambtsketen en de map klaar zijn, wat op dat moment nog maar 3 en een halve week aan tijd was. Er werd dan ook snel een ontwerp besproken en overlegd.

Gelukkig werd het ontwerp ook snel goedgekeurd door de burgemeester met slechts twee kleine aanpassingen. In plaats van een extra vak in de map voor de zogeheten bodebus, kreeg deze zijn eigen bewaaretui. En de lederen lijst met gegraveerde zilveren plaatje kreeg een andere positie.

schets ontwerp etui ambtsketen
De schets van het ontwerp

De bodebus

Ik ben als eerste begonnen met de kleine bodebus etui. Omdat veel mensen niet weten wat een bodebus eigenlijk is, zal ik het nog even nader toelichten. Van oudsher was de bodebus daadwerkelijk een bus, deze werd gebruikt door de postbode om poststukken in te doen. Op de bus zat een schildje met daarop het wapen van de instantie die de bode vertegenwoordigde. Tegenwoordig is de bodebus een rijkelijk versierde draaginsigne die door de bodes van gemeentes gedragen wordt.

De Krimpenerwaard heeft nu wel een hele luxe bodebus, van zowel zilver als goud. Hieronder de foto’s van het maakproces van de kleine etui en het eindresultaat samen met de bodebus.

IMG_4760
Het zwart verven van het blanke tuig leer
IMG_4761
Het leer is geverfd en alle onderdelen op maat gemaakt.
IMG_4762
De gaatjes slaan in het leer met de naaitand
IMG_4765
Ook de gaatjes zijn geslagen in het tuigleer
IMG_4763
Het leer langs de rits stikken
IMG_4767
Het instikken van de rits
IMG_4912
Het eindresultaat

Het nieuwe gemeentewapen

Na de kleine etui ben ik verder gegaan aan de map. Het mooiste stukje van de map was toch wel het nieuwe gemeente wapen die ik in het leer mocht ponsen. Een erg arbeidsintensief werkje, maar het resultaat mag er wezen en het geeft de map net dat extra’s wat hem zo bijzonder en uniek maakt.

Het nieuwe gemeentewapen had nog iets extra mysterieus omdat hij pas vlak voor 4 april onthuld werk. Zo kon ik nog niet direct mijn werk laten zien. Het was dan ook extra leuk toen het resultaat eindelijk op facebook gezet mocht worden.

Ik heb een aantal mooie proces foto’s gemaakt van dit geheel:

IMG_4885
De lijnen zijn in het leer gesneden
IMG_4886
Daarna wordt het leer met ponsen op sommige plekken naar beneden geponst zo ontstaat het relief.
IMG_4887
Het ponswerk is gedaan
IMG_4889
Er zit een hoop detail in het gemeentewapen.
IMG_4890
En ook het verven is gedaan. Het gemeentewapen is nu af. Omdat de gehele map zwart wordt heb ik de verschillende onderdelen van het wapen vrij donker gemaakt maar wel in kleur voor de extra dimensie.
12919898_1113241828740158_6110568799811606825_n
En hier zie je de officiële afbeelding van het gemeentewapen.

De binnenkant van de map

Niet alleen de buitenkant van de map was bijzonder met zijn gemeentewapen ook de binnenkant kreeg geheel zijn eigen draai. Het geheel werd volledig afgesteld op de ambtsketen zodat deze perfect beschermt en compact in de map zou passen. Een extra uitdaging voor mij omdat de ambtsketen zelf nog niet af was en ik hem dus niet voortdurend beschikbaar had om te passen.

Het uiteindelijke moment toen de ambtsketen af was en ik hem voor het eerst in de map mocht opbergen was dan ook een heel spannend en bijzonder moment.

En hier zijn ze dan, de foto’s van het eindresultaat.

IMG_49022 goed
Heel erg blij met dit eindresultaat
IMG_4901
Doordat ik de stof en de schuimvulling heb doorgestikt is precies te zien hoe de ambtsketen in de map hoort te liggen.
IMG_4900
Op dit zilveren plaatje staat omschreven wanneer en door wie de ambtsketen is gemaakt.
IMG_4906
En daar ligt hij dan.. de ambtsketen! En wat ligt hij mooi!
IMG_4910
De flap gaat er overheen en de map kan dicht geritst worden.

De ambtsketen

Ik ben ontzettend trots dat ik deze opdracht heb gekregen en dat iedereen ook erg enthousiast was over het resultaat. Maar de ambtsketen zelf is natuurlijk het echte pronkstuk! Voor de foto’s en het maakproces van deze keten kun je eens een kijkje nemen op de facebookpagina van Alpha art jewelry: https://www.facebook.com/lijfsieraden

Heel wat mensen hebben hard gewerkt aan deze keten, ik heb ze allemaal mogen ontmoeten. Er is een groepsfoto gemaakt samen met de voormalige burgemeester (die er tijdelijk was om de gefuseerde gemeentes meer naar elkaar toe te brengen).

AmbtsketenGroepsFoto
Iedereen bij elkaar.

2 reacties op “De map voor de ambtsketen (gemeente Krimpenerwaard)

 • Gerrie Broers says:

  Wat een geweldig team zo bij elkaar. Wat een juweel van een ambtsketting en een even zo fraaie etui. Petje af voor het hele team.
  Ik ben er trots op.

  • Rianne Huijs says:

   Zeker een geweldig team! Door gebruik te maken van elkaars kwaliteiten ontstaan de mooiste dingen. <3

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *